Brunchbroodje Créme Américain zachtgekookte ei hollandaisesaus

4 personen

Benodigheden

  • 1 verpakking Smaeck Crème Américain Naturel
  • 4 Italiaanse bollen om af te bakken
  • 2 eidooiers
  • 1 el water
  • 1 el witte wijnazijn
  • 125 gr roomboter + extra om te smeren
  • zout
  • zwarte peper
  • 4 eieren
  • ½ sjalot
  • 6 cornichons
  • handje veldsla

Tip: Hollandaisesaus kun je niet opnieuw opwarmen, maar je kunt ‘m wel lang warmhouden in een kleine thermosfles. Ooit geleerd van Jamie Oliver en dit werkt perfect. Als je broodjes vanuit de oven aan het afkoelen zijn, kun jij rustig met de rest aan de slag terwijl je saus warm blijft.

Recept: Jacob Jan Boerma

Fotografie: Hans van de Vlekkert

Bereidingswijze

Bak de Italiaanse bollen af in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat daarna afkoelen op een rooster. Zet in de tussentijd een vuurvaste kom op een pan met een laagje water. De kom moet goed afsluiten in de pan en mag het water niet raken, anders krijg je straks gekookt ei in plaats van saus. Verhit het water, maar laat het niet koken. Met deze au bain-marie techniek gaan we de hollandaisesaus maken. Klop de eidooiers met het water en de witte wijnazijn in een paar minuten licht en schuimig in de vuurvaste kom. Als het vuur te hoog staat kunnen de eidooiers gaan stollen, dus houd de temperatuur in de gaten.

Smelt in de tussentijd de 125 gram roomboter in een steelpan. Let op dat je deze niet laat bruinen. Zet het vuur onder je au bain-marie pan zo laag mogelijk. Schenk vervolgens druppelsgewijs de gesmolten boter bij de eieren terwijl je stevig klopt met een garde. Zorg dat de boter volledig is opgenomen voordat je de volgende druppeltjes toevoegt. Ga hiermee door (je kweekt gelijk wat spierballen) tot alle boter is opgenomen en je een mooie dikke hollandaisesaus hebt gekregen. Het is belangrijk dat je goed blijft kloppen en de boter echt rustig toevoegt. Breng de saus daarna op smaak met zout en peper

Leg de 4 eieren in een pan met koud water en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je de timer op 4 – 5 minuten voor zachtgekookte eieren. Laat de eieren daarna goed schrikken onder koud water. Snipper in de tussentijd de sjalot en snijd de cornichons in dezelfde kleine stukjes. Meng door elkaar in een bakje. Halveer de Italiaanse bollen met een broodmes en besmeer de onderkant met roomboter. Besmeer ze daarna royaal met de Crème Américain.
Leg de onderkanten op een mooie schaal of op losse borden.
Garneer de Crème Américain royaal met de sjalot en cornichons en leg daar een plukje veldsla op. Pel de eieren en snijd ze voorzichtig doormidden. Leg op ieder broodje 2 helften, tussen de veldsla. Garneer het hele broodje met een snufje zwarte peper en schenk daarna naar eigen inzicht wat hollandaisesaus erover. Dek af met de bovenkant van het broodje en serveer direct. Zet de overgebleven hollandaisesaus op tafel voor de liefhebbers.

Smeer SMAECK
Privacyoverzicht

Algemeen

De website die u bezoekt wordt beheerd door ’t Smaeck Instituut B.V., hierna te noemen SMAECK. Wanneer in de tekst gesproken wordt over ”Wij” , betekent dit de webmaster en de eigenaar van de website en internet domeinnaam.

Door toegang te zoeken tot de site van SMAECK accepteert u dat u bent gebonden aan deze algemene voorwaarden. Om op de hoogte te blijven dient u deze dus telkens opnieuw door te lezen.

Informatie

Alle informatie getoond op deze website, waaronder beeldmateriaal, teksten, grafisch materiaal, handelsnamen of merkenuitingen zijn eigendom van of in licentie bij SMAECK. Deze worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of ander intellectueel eigendomsrecht. Het is niet toegestaan om de site of gedeelten daarvan openbaar te maken, te kopiëren of op te slaan zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van SMAECK.

Deze website heeft enkel informatieve doeleinden. De inhoud van deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Het kan voorkomen dat de informatie op deze website weergegeven, niet volledig of onjuist is.

Geen enkele onzorgvuldigheid, spelfout of andere vergelijkbare fout, van welke aard dan ook, kan aan SMAECK worden tegengeworpen. SMAECK heeft geen invloed op en is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor deze informatie. SMAECK garandeert niet dat de informatie op de website, waaronder de informatie van derden, beschikbaar, bruikbaar, betrouwbaar, juist en/of volledig is. Evenmin garandeert SMAECK dat de website correct en/of ononderbroken functioneert en/of ononderbroken toegankelijk zal zijn.

Wijzigingen

SMAECK kan ten alle tijden kleine wijzigingen in de recepturen van haar producten doorvoeren. Dit betekent dat de vermelde ingrediëntendeclaraties, voedingswaarden en allergenen gewijzigd kunnen worden. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Links naar andere websites

Deze website kan links en/of referenties bevatten naar andere websites en informatie die worden aangeboden en/of beheerd door derden.

Privacy

Wanneer u contact met ons opneemt, zal u gevraagd worden om een formulier in te vullen dat vraagt om uw naam, e-mailadres en andere relevante informatie voor het verwerken van uw reactie. Wij delen geen gegevens met vertrouwde partners of derden. Persoonlijke gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld en beveiligd, conform de eisen die de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) hieraan stelt. De registratie en het beheer van uw gegevens vinden plaats in overeenstemming met de geldende privacywetgeving.

Contact

Indien u een vraag of klacht heeft over deze website, neem dan contact op met:
‘t Smaeck Instituut B.V.
info@smaeckiswatjeproeft.nl