Brunchbroodje Créme Américain zachtgekookte ei hollandaisesaus

4 personen

Benodigheden

  • 1 verpakking Smaeck Crème Américain Naturel
  • 4 Italiaanse bollen om af te bakken
  • 2 eidooiers
  • 1 el water
  • 1 el witte wijnazijn
  • 125 gr roomboter + extra om te smeren
  • zout
  • zwarte peper
  • 4 eieren
  • ½ sjalot
  • 6 cornichons
  • handje veldsla

Tip: Hollandaisesaus kun je niet opnieuw opwarmen, maar je kunt ‘m wel lang warmhouden in een kleine thermosfles. Ooit geleerd van Jamie Oliver en dit werkt perfect. Als je broodjes vanuit de oven aan het afkoelen zijn, kun jij rustig met de rest aan de slag terwijl je saus warm blijft.

Recept: Jacob Jan Boerma

Fotografie: Hans van de Vlekkert

Bereidingswijze

Bak de Italiaanse bollen af in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat daarna afkoelen op een rooster. Zet in de tussentijd een vuurvaste kom op een pan met een laagje water. De kom moet goed afsluiten in de pan en mag het water niet raken, anders krijg je straks gekookt ei in plaats van saus. Verhit het water, maar laat het niet koken. Met deze au bain-marie techniek gaan we de hollandaisesaus maken. Klop de eidooiers met het water en de witte wijnazijn in een paar minuten licht en schuimig in de vuurvaste kom. Als het vuur te hoog staat kunnen de eidooiers gaan stollen, dus houd de temperatuur in de gaten.

Smelt in de tussentijd de 125 gram roomboter in een steelpan. Let op dat je deze niet laat bruinen. Zet het vuur onder je au bain-marie pan zo laag mogelijk. Schenk vervolgens druppelsgewijs de gesmolten boter bij de eieren terwijl je stevig klopt met een garde. Zorg dat de boter volledig is opgenomen voordat je de volgende druppeltjes toevoegt. Ga hiermee door (je kweekt gelijk wat spierballen) tot alle boter is opgenomen en je een mooie dikke hollandaisesaus hebt gekregen. Het is belangrijk dat je goed blijft kloppen en de boter echt rustig toevoegt. Breng de saus daarna op smaak met zout en peper

Leg de 4 eieren in een pan met koud water en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je de timer op 4 – 5 minuten voor zachtgekookte eieren. Laat de eieren daarna goed schrikken onder koud water. Snipper in de tussentijd de sjalot en snijd de cornichons in dezelfde kleine stukjes. Meng door elkaar in een bakje. Halveer de Italiaanse bollen met een broodmes en besmeer de onderkant met roomboter. Besmeer ze daarna royaal met de Crème Américain.
Leg de onderkanten op een mooie schaal of op losse borden.
Garneer de Crème Américain royaal met de sjalot en cornichons en leg daar een plukje veldsla op. Pel de eieren en snijd ze voorzichtig doormidden. Leg op ieder broodje 2 helften, tussen de veldsla. Garneer het hele broodje met een snufje zwarte peper en schenk daarna naar eigen inzicht wat hollandaisesaus erover. Dek af met de bovenkant van het broodje en serveer direct. Zet de overgebleven hollandaisesaus op tafel voor de liefhebbers.